A Tae Kwon Do mozgásanyaga

Bázis technika: (Gibon Dongjak)
 
Tulajdonképpen a Taekwondo abc-je. Itt sajátítja el a tanuló a Taekwondo alapjait: állások, ütések, csapások, hárítások, rúgások, lépések...stb
Gyakorlását nem lehet abbahagyni, folyamatosan dolgozni kell azon, hogy a lehető legtökéletesebb technikai kivitelezést tudjuk megvalósítani.
Haladó szinten kiváló edzésmódszer a koordináció, az erő és gyorsaság fejlesztéséhez is.
 
Formagyakorlat (Poomsae)
 
Meghatározott sorrendben és ritmusban összeállított különféle bázistechnikákból álló kötött mozgássor. Egyfajta küzdelem, képzelt, több irányból támadó, egy illetve több ellenfél ellen. Nagyban segít tanulót és mestert egyaránt, hogy a korábban már megismert bázistechnikákat, folyamatosan, precízen, jelentésüknek megfelelően, logikus sorrendben, kombinációban tudja gyakorolni. Akár aktív meditációnak is lehetne hívni, mert a tökéletes előadáshoz igen mély szellemi átélés szükséges. Fejleszti a légzést, a koordinációt, ritmusérzéket és az állóképességet is. Esztétikai élményt nyújt külső szemlélőnek. A Taekwondo ősi, tradicionális mozdulatait is őrzi a jelennek. Nagyon fontos része az övvizsgának illetve önálló versenyszám is.
 
 
Töréstechnika (Kyokpa)
 
Szintén vizsgaanyag, bemutatókon a show leglátványosabb része, illetve bizonyos versenyeken önálló versenyszám.
Megmutatja, hogy a tökéletesen kivitelezett technikákban micsoda erő rejlik. Kellően felkészített testtel, precízen kidolgozott technikával, ha megfelelő szellemi koncentráció párosul, a fizika törvényeit meghazudtoló, szinte hihetetlen látványban van része a külső szemlélőnek.
Nem utolsósorban a tanuló saját magába vetett hitének, bátorságának pontos tükre.
 
Önvédelem (Hosin sul)
 
A Taekwondo legalapvetőbb célja, amiért egyáltalán létrehozták. A megtanult technikák segítségével, egy valós harchelyzetben, amikor magunkat vagy másokat kell megvédeni, ad segítséget illetve nagyobb esélyt ahhoz, hogy győztesen kerüljünk ki a minket ért agresszióval szemben.
Minél több időt tölt a tanuló az önvédelemi technikák gyakorlásával, annál nagyobb az esélye arra, hogy egy ilyen helyzetből győztesen kerül ki.
Folyamatos gyakorlást igényel. Szintén része az övvizsga anyagnak.
 
Küzdelem (Kyorugi)
 
A Taekwondo technikák ellenőrzött körülmények között történő de valóságos megmérettetése két ember között. Vannak kötött illetve szabad formái a küzdelemnek.
 
Szabad sport küzdelem:
 
Az egyik legáltalánosabb célja az edzéseknek, hogy a sport Taekwondo szabályai szerinti küzdelemre készítse fel a gyakorlóit.
Ez, a versenyszabályok szerinti küzdelem, igen sok korlátozást tartalmaz a teljesen kötetlen küzdelemhez képest. Mindez azért, hogy széles körben, sok ember tudja sérülésmentesen kipróbálni és gyakorolni az edzéseken tanultakat.
 
Szabad (kötetlen) küzdelem:
 
Haladó szinten a Taekwondo-s kipróbálhatja, kellőképpen felkészült partnerrel, hogy milyen az, amikor nem kötik meg szabályok a küzdelmet. Nagyon nagy kontrolt, fegyelmet és felkészültséget igényel, máskülönben sérülést lehet szenvedni, illetve okozni.
Ez tulajdonképpen már egyfajta gyakorlása az önvédelemnek, illetve egy valós helyzethez közelálló körülmények között történő harcnak.
 
Formai küzdelem:
 
A formagyakorlatokban megismert, folyamatos mozgásban, de egyedül végrehajtott bázistechnikák, partnerrel, előre meghatározott, kötött formában történő végrehajtása. Célja, hogy a tanuló a megismert és a poomsae-ban gyakorolt mozdulatok mögé valós jelentést találjon. Segít megismerni a technikák valódi értelmét. Felkészíti a tanulót a szabad küzdelemre és az önvédelemre. Egy, kettő és három lépéses formáját gyakoroljuk.
A vizsgaanyag része.